top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

6.a un 6.b klase dodas ekskursijā uz Lūznavu

13. oktobrī 6.a un 6.b klases skolotāju Marijas Setkovskas un Tatjanas Karnauhovas vadībā no Jēkabpils 2.vidusskolas, programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros, apmeklēja vienu no Latvijas skaistākajām vietām, jūgendstila pērli – Lūznavas muižu.

Ekskursija notika muižas ēkā un parka teritorijā gida-stāstnieka pavadībā. Ekskursijas laikā skolēni iepazina jūgendstilu, muižas vēsturi un pagasta vēsturi.

Skolēni uzzināja, ka Lūznavas muiža piederēja talantīgā dzelzceļa būvju inženiera Staņislava Kerbedza ģimenei. Mājā atradās pašu īpašnieku istabas, darbnīca, pieņemamā istaba un daudzas atpūtas un darba telpas atbraukušajiem māksliniekiem. 1915. gadā Lūznavas muiža bija visievērojamākā kultūras vieta Latgalē.

Bet laika gaitā tā piedzīvojusi vēsturiskās pārmaiņas, kļūstot par skolu, kara štābu, atkal skolu, pagasta pārvaldi un bibliotēku, bet 2015. gadā atdzimusi no jauna.

Lai ekskursija būtu interesantāka, skolēniem tika izdalītas darba lapas ar attēliem, kurā bija attēloti dažādi priekšmeti, ko ekskursijas laikā vajadzēja atrast. Tas rosināja lielāku interesi par stāstīto. Visiem skolēniem izdevās atrast muižas ēkā, kur atrodas šie priekšmeti.

Bet ne tikai gida stāstījums un priekšmetu meklēšana iepatikās skolēniem. Mūsu skolēniem interesē viss, kas ir saistīts ar jaunām tehnoloģijām. Stunda, kura notika muižas pagrabā, bija ļoti interesanta. Skolēni iepazinās ar muižas īpašnieku un viņa ģimeni un draugiem, iepazīšanās notika pateicoties ekrānam. Pats Staņislavs Kerbedz stāstīja par sevi un savu dzīvi.

Matemātika – zinātņu karaliene. Skolēni piedalījās mazā matemātikas nodarbībā, kurā paši rēķināja jaunā tilta detaļu izmērus. Tā bija lieliska iespēja pārbaudīt savas prasmes tiltu un citu konstrukciju veidošanā.

Tas vēl nav viss. Skolēni paši veidoja nelielas dāvaniņas – vaskadrāniņas. Izgatavošanas tehnoloģija ir ļoti sena, bet ir noderīga mūsu laikos arī. Tās viņi uzdāvināja saviem vecākiem.

Ekskursija bija ļoti interesanta.

Programmas “Latvijas skolas soma” izbrauciens ir lieliska iespēja skolēniem iepazīties ar vēstures mantojumu, kanoniem, izzināt un iepazīt savu zemi, mācīties un pilnveidot sevi.

Skolēnu atsauksmes par piedzīvoto pasākumā?

Vitālijs: “Ekskursija man patika, jo tur bija ļoti skaists mežs un skaista apkārtne, tur daudz stāstīja par Lūznavu.”

Milana: “Ekskursija man ļoti patika, muižā bija ļoti skaisti, man šķiet, ka bija ļoti izzinoši, interesanti un jautri, bija ļoti forša kompānija, paveicās, ka bija ļoti saulaina diena, vēl man patika uzdevumi un radošie darbiņi, un kopumā bija ļoti jautri!”

Timurs : “Ekskursija bija ļoti interesanta. Man patika meklēt vēsturiskus objektus kopā ar klasesbiedriem. Mēs to darījām patstāvīgi. Mums sanāca atrast un atzīmēt visus objektus.”

Marija: “Man patīk veidot dažādus interesantus darbiņus. Šoreiz mēs taisījām vaskadrānas. Tas bija ļoti interesanti. Es to uzdāvināju savai vecmāmiņai. Viņa bija ļoti priecīga.”

Karolīna: “Mēs bijām kasē ar interaktīvām grāmatām . Ļoti interesanti! Mēs paši rēķinājām tilta izmērus. Tagad es saprotu, ka matemātika ir ļoti svarīgs mācību priekšmets. Matemātika ir visur.”

Ņikita: “Bija forši! Ekskursija, darbnīca, stunda interaktīvā pagrabā! Es tādu muzeju redzēju pirmo reizi dzīvē!”

Rakstu sagatavoja Marija Setkovska



bottom of page