top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

9.a un 9.b klases skolēnu ekskursija uz filmu parku „Cinevilla”

Programmas “Latvijas Skolas Soma” ietvaros 9.a un 9.b klases skolēni iepazinās ar filmu parku “Cinevilla”. Izglītojošā nodarbībā  “Kino aizkulises” skolēni paplašināja zināšanas un izpratni par Latvijas filmām un kino vēsturi, filmēšanas aizkulisēm, filmēšanas grupas un aktieru darba ikdienu, daudzveidīgām ar kino jomu saistītām profesijām, ka arī varēja izprast audiovizuālo formātu uzbūvi, kinoveidošanas paņēmienus un daudz ko citu. 

Kino māksla aptver daudzas nozares un disciplīnas, mākslu un tehnoloģiju, estētiskās un domāšanas tradīcijas. Kino māksla ļauj mums būt daļai no sociāla un individuāla apzināšanās procesa: just, saprast, iztēloties, apgūt, interesēties par citu dzīvēm.

Skolēni uzzināja, ka kino pilsētiņa “Cinevilla” sākotnēji tika izveidota vēsturiskās filmas „Rīgas sargi” uzņemšanai. Šeit ir filmētas latviešu filmas “Nameja gredzens”, “Rīgas sargi”, “Rūdolfa mantojums”, “Dvēseļu putenis” ,“Sapņu komanda 1935”, “Klases salidojums” un epizodes citām latviešu un ārzemju filmām.

Skolēni visvairāk pauda pārsteigumu par masīvajam dekorācijām, kas izskatās ļoti reālas: izbūvētas ēkas, kas atgādina vai līdzinās ēkām Vecrīgā un Pārdaugavā, Rīgas vēsturiskie tilti -  Akmens tilts, Lībekas tilts , mašīnas. Interesanti bija ieskatīties filmēšanas paviljonā, apskatīt seno laiku militāro tehniku, vēsturiskos tērpus, kuģus,  zirgu pajūgus un citus rekvizītus. Iespaidīgs bija kinopilsētu objekts - Dzelzceļa stacija ar vēsturiskiem vilciena vagoniem, īstām sliedēm un citu autentisku dzelzceļa aprīkojumu. Šis ekskursijas īpašais ieguvums – skolēniem palielinājusies interese par latviešu filmām, Latvijas vēsturi, par filmēšanas procesu, kopumā tā bija lieliska iespēja ielūkoties arī kino tapšanas aizkulises, jo skolēni paši kā aktieri piedalījās filmu uzņemšanas procesā, izbaudot burvību, kad no zaļā ekrāna nokļuva neticamās filmu ainās. Skolēni ar lielu interesi iesaistījās kino filmēšanā, atcerējās teātra mākslas stundās apgūtās prasmes, iejutās piedāvāto filmu tēlos un demonstrēja savu aktiermākslu. Filmējoties īsos klipiņos skolēni iejutās režisora, aktiera, pasākuma vadītāja, scenogrāfa un citās ar TV un kino saistītās lomās.

Skolēnu atsauksmes:

“Bija ļoti interesanti un aizraujoši. Visaizraujošākais bija filmēšana! Man ļoti patika būt aktiera lomā.” (Alans, 9.a)

“Mūsu ekskursija bija ļoti interesanta. Es uzzināju daudz informācijas par filmu veidošanu. Mēs paši apskatījāmies kinopilsētiņas dekorācijas, mājas, ielas. Visvairāk patika baznīca, kurā paliek dekorācijas pēc filmās par vampīriem.” (Nikola, 9.a)

“Man patika, ka dekorācijas izskatās ļoti reālas. Mēs jutāmies arī kā aktieri, tas bija ļoti smieklīgi un jautri.” (Marks, 9.a)

“Man ļoti patika ekskursija. Bija jautri Cinevillā un arī ļoti interesanti, obligāti paskatīšos filmas, kuras bija nofilmētas tur!” (Sindija, 9.b)

“Ekskursija bija ļoti interesanta. Pastaigājoties pa filmu pilsētiņu, varējām apmeklēt dažādas valstis un dažādus laikmetus.” (Milana, 9.b)


9.a, 9.b klases un klases audzinātājas Jeļena Graudiņa, Marina Ļitvinova



bottom of page