top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

Iepazīstot Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs un vecāko kinoteātrī Latvijā

Jēkabpils 2.vidusskolas 4.b un 4.c klases skolēni 18.04.2024. devās ekskursijā uz Rīgu. Ierodoties galvaspilsētā, tika apmeklēts Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, kur notika muzejpedagoģiskā nodarbība “Ganu spēles Latvijas laukos 19.gs. un 20.gs. sākumā”.  Nodarbība ilga 2 stundas.

Sākumā skolēni sadalījās 2 grupās un gidu pavadībā iepazinās ar pieaugušo un bērnu dzīvi un tradīcijām Latvijas laukos 19.gs. un 20.gs. sākumā. Bērni guva priekšstatu par Brīvdabas muzeju, iepazinās ar tādiem ēku veidiem kā zemnieka māja, kūts, klēts, pirts, rija un to iekārtojumu, kā arī iepazina zemnieku sadzīvi. Bija iespēja apskatīt unikālu ēku – dūmistabu (18.gs. vidus) no Nidas zvejniekciema u.c. ēkas.

  Nodarbības otrajā daļā skolēni apguva kustību spēles, kādas agrāk bērni spēlēja, ejot ganos un atpūšoties kopīgos brīvbrīžos. Spēļu mērķis- mācīt skolēnus sadarboties, izjust kustību prieku un attīstīt prasmi saturīgi pavadīt laiku brīvā dabā. Nodarbība notika āra apstākļos un ietvēra daudzveidīgas fiziskas aktivitātes

Jāsaka, ka spēles, kuras ir zināmas no 19.gs. un 20.gs. sākuma, ļoti patika mūsu skolas skolēniem. Ikviens dedzīgi iesaistījās aktivitātēs, gūstot pozitīvas emocijas.

Pēc pusdienām skolēni noskatījās pašmāju filmu “Vecā dārza noslēpums” Latvijas vecākajā kinoteātrī “Splendid Palace”. Latvijas kino ir mūsu kultūras būtiska sastāvdaļa. Filmas galvenie varoņi ir četri bērni. Skolēni izteica savu viedokli par aktiermākslu, akcentējot komandas darbu filmas tapšanā. Daži bērni jautāja, kā var kļūt par aktieri. Tātad filmas noskatīšanās bija raisījusi bērnos interesi par aktiermākslas apguvi.

Nodarbību laikā skolēni guva jaunas zināšanas un paplašināja savu redzesloku par lauku dzīvi un tradīcijām senos laikos, ar prieku spēlēja spēles svaigā gaisā un aktīvās dienas noslēgumā noskatījās pašmāju filmu.

 

 

4.c klases audzinātāja Velta Stepiņa

4.b klases audzinātāja Aiga Zvirbule

bottom of page