top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

Jauna lapu mūsu piedzīvojumu grāmatā

“Nav viegli atrast grāmatu, kura būtu mums iemācījusi tikpat daudz, cik tā, kuru esam uzrakstījuši paši…”/Nīče/

Jaunu lapu savā piedzīvojumu grāmatā atvērām 16.oktobrī, kad devāmies uz Latvijas Nacionālo bibliotēku Rīgā. Tajā mēs noteikti varēsim ierakstīt gan jaunas zināšanas, kuras ieguvām “Virtakas klasē”, gan kopābūšanas prieku, aplūkojot Rīgu no putna lidojuma jeb LNB 12 stāva.

Neskatoties uz to, ka debesīs ik pa laikam savilkās draudīgi mākoņi un saule to visu iekrāsoja vēl spilgtāk, Latvijas Nacionālās bibliotēkas apmeklējums mums visiem sagādāja milzīgu prieku. Jau iepriekš klases stundā bijām iepazinušies ar LNB kultūras kanona pamatvērtībām, kuras tur glabājas, un, jāsaka, ka ļoti daudz par to varējām pastāstīt paši no savas personīgās pieredzes. Apmeklējot bibliotēku, gide mūs iepazīstināja ar bibliotēkas plašo piedāvājumu lasītgribētājiem. Mums ļoti patika lasītava. Tur valdīja tāds īpašs klusums un galva reiba no plašā grāmatu klāsta. Katrā stāvā bija skatāmas dažādas ekspozīcijas. Mums jo īpaši patika literatūras klasiķu grāmatu atveidošana skaņās, kustīgos attēlos. Vislielāko interesi izraisīja stends par Latvijas naudu laika ritumā. Pārsteigums bija jo lielāks, kad izrādījās, ka tāda naudiņa ir kādam mājās personīgajā lādītē.

“Virtakas klasē” iepazināmies ar seno lībiešu tradīcijām – biškopību, ģimenes un kopienas zīmēm, kuras izmantoja, apzīmējot savu produkciju tirgus vajadzībām. Uz modelēta ieža sienas atpazinām senās zīmes un zīmju grupas. Ļoti daudzas pratām nosaukt, jo par tām mācījāmies iepriekšējā mācību gadā. Pēc izzinošās nodarbības izveidojām savas ģimenes zīmi, kuru varējām uzzīmēt uz stilizētas alas sienas.

Paldies jaukajām LNB gidēm par iespēju ieskatīties mūsu kultūras un vēstures lappusēs!

2.c klases audzinātāja Judīte Januškeviča



bottom of page