top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

5.a un 5.b klases skolēni “Daugavpils skrošu rūpnīcā”

30.maijā Jēkabpils 2.vidusskolas 5.a un 5.b klases skolēni programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros apmeklēja Daugavpils skrošu rūpnīcu. Ieroču un munīcijas ražošana vienmēr tiek saistīta ar zināmu slepenību un noslēpumainību, tāpēc šā muzeju apmeklēšana izraisa lielu interesi skolēniem un skolotājiem.

Skolēni uzzināja , ka rūpnīca dibināta 1885.gadā . Tā ir vienīgā šāda veida rūpnīca Baltijā, kā arī Daugavpils skrošu rūpnīca ir viena no vecākajām industriālā mantojuma objektiem Latvijā. Rūpnīcā atrodas vienīgais strādājošais svina liešanas tornis.

Skolēniem bija iespēja apskatīt vēsturisko ekspozīciju, skrošu liešanas cehu, uzkāpt tornī, kur atrodas dziļa dzesēšanas aka. Par darba procesu rūpnīcā skolēniem ļoti interesanti stāstīja gidi Vladimirs un Pāvels. Gidi parādīja, kā darbojās visas mašīnas, ar skolēniem noskatījās filmu par svina kausēšanas, liešanas procesu un par patronu ražošanu.

Skolēniem bija interesanti uzzināt, ka tik veca rūpnīca darbojas gan pagātnē, gan pašreiz un pārdod savu produkciju.

Pēc rūpnīcas apskates skolēniem bija iespēja izmēģināt saražoto produkciju rūpnīcas šautuvē- ar viņu ražotajām lodēm izšaut no pneimatiskās šautenes.


“Fantastiska ekskursija! Vislabākā! Viss ļoti interesanti! Tāda veca rūpnīca un vēl darbojas“ /N.Fiļimonovs/

“Ļoti interesanta ekskursija! Superīga, ka beigās varēju pats pašaut!” /I.Iļuks/

“Rūpnīca kā laika mašīna. Ļoti interesanti! Viss patīk! Un vēl varēju pašaut!” /J.Sprukulis/

"Ļoti patika ekskursija tornī, īpaši, kad cēlās gaiss no akas." /A.Čuhnovs/

"Ļoti patika, kad stāstīja par šautenēm un ļāva šaut mērķī." /N.Maļcevs/


5.b klases audzinātāja Marija Setkovska

5.a klases audzinātāja Tatjana Karnauhova




“Apkārt pasaulei”

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros speciālās pamatizglītības programmas izglītojamajiem bija iespēja piedalīties attālinātā smilšu kino un smilšu aplikāciju nodarbībā “Apkārt pasaulei”. Skolēn

Ekskursija pa Rīgas ielu

31. maijā Jēkabpils 2.vidusskolas 7.d klase, programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros, devās uz Krustpili. Skolēni piedalījās Jēkabpils Vēstures muzeja piedāvātajā ekskursijā Jēkabpils pilsētā par R

bottom of page