top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

5.b un 5.c klases teātra apmeklējums Rēzeknē

13.februārī projekta “Skolas soma” ietvaros mēs, 5.b un 5.c klases 44 skolēni, apmeklējām Rēzekni, kur skatījāmies Rēzeknes teātra “Joriks” izrādi “Sārtais ziediņš”.

Mēs iepazināmies un apskatījām Rēzeknes pilsētu, kura ir Latvijas republikas nozīmes pilsēta. Uzzinājām, ka pēc iedzīvotāju skaita tā ir septītā lielākā pilsēta valstī, ka pilsēta atrodas Rēzeknes upes ielejā un Rēzekne ir izvietojusies uz 7 pakalniem.

Iebraucot pilsētas centrā, mūsu redzeslokam pavērās piemineklis "Vienoti Latvijai", kurš ir Latgales atbrīvošanas piemineklis (tautā dēvēts “Latgales Māra”). Tas arī ir Rēzeknes simbols.


Mēs uzkāpām uz viena no šiem pakalniem, kur atrodas Rēzeknes ordeņa cietokšņa pilsdrupas; vērojām pilsētas skatus no turienes, uzklausījām skolotājas stāstu par pilskalna vēsturi, pētījām tuvāko apkārtni un mēģinājām iedomāties, kur kas varēja atrasties pirms pils tika nopostīta, kā cēla šo pili, kādus instrumentus un materiālus lietoja.


Blakus pakalnam vērojām ļoti interesantu celtni – Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centru “Zeimuļs”. To sauc par mūsdienu arhitektūras pērli.


Apskatījām nozīmīgākās Rēzeknes vietas: Rēzeknes koncertzāli – Latgales vēstniecību GORS. Skolēni izteica vēlēšanos to apmeklēt kādā pasākumā. Ēkas tuvumā ir gan neliels atpūtas parks ar estrādi un rotaļu laukumu, bet interesantākais objekts ir koks ar sirsniņām, kurš nosaukts par “Sapņu koku”, kura “lapotne” kalpo par pamatu cilvēku pozitīvo emociju, atmiņu un vēlmju uzkrāšanai. Mēs arī sajutām prieku, atrodoties tam blakus.


Apskatījām no ārpuses Rēzeknes Jēzus sirds Katedrāli, kura ir slavena ar savām vitrāžām un pirmo Livonijas bīskapu – Svētā Meinarda un Svētā Alberta, attēlojumiem tajās. Uzzinājām, ka kopš 1995. gada te atrodas Rēzeknes-Aglonas diecēzes kūrija.


Nobraucām gar Olimpiskā centra atklāto baseinu un topošo stadionu pa tautā iesaukto serpentīna ceļu. Nedaudz laika pavadījām Rēzeknes kultūras un atpūtas parkā. Tur atrodas Raiņa piemineklis, skeitborda celiņi un rotaļu laukumi.


Ekskursijas noslēgumā mēs devāmies uz teātra studiju “Joriks”, kur noskatījāmies izrādi “Sārtais ziediņš”. Mums ļoti patika iestudējums, dekorācijas, atbilstīga mūzika, aktieru spēle un kostīmi. Neparasti bija tas, ka izrādē visi aktieri dziedāja, izrāde bija ļoti raita un iespaidīga. Daudzi skolēni teātri apmeklēja pirmo reizi, un bija sajūsmā par redzēto.


Saka, ka Rēzekne – pilsēta, kurā piepildās sapņi. Un mums tur patika. Paldies projektam „Latvijas skolas soma” par iespēju labāk iepazīt Latgales kultūras centru – Rēzekni – un baudīt tur teātra mākslu!


5.b, 5.c skolēni un klases audzinātājas S.Avišāne un M.Voitenko

bottom of page