top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

7.klašu skolēni Rīgas muzejos

26. aprīļa rīts sākās ar labu noskaņojumu, jo mēs, 7.a un 7. b klases skolēni, kopā ar klases audzinātājām V. Lovčinovsku un V. Mežaraupi, kā arī ar skolotāju J. Taškāni projekta “Skolas soma” ietvaros devāmies ekskursijā uz Rīgu. Pirmais apskates objekts bija Rīgas Motormuzejs. Motormuzejā mūs sagaidīja draudzīgi gidi.


Rīgas Motormuzejs - lielākais un modernākais seno spēkratu muzejs Baltijas valstīs. Muzeja ekspozīcijā ir apskatāmi vairāk kā 100 unikāli senie spēkrati, bet muzeja krājums arvien tiek papildināts ar nozīmīgiem jaunieguvumiem. Seno spēkratu ekspozīcija veidota kā aizraujošs stāsts par unikāliem spēkratiem, ievērojamām personībām un auto pasaules nozīmīgākajiem vēstures notikumiem. Muzeju varējām iepazīt ar modernu, daudzveidīgu multimediju un dizaina palīdzību, līdzdarbojoties dažādās interaktīvās nodarbēs. Bija sajūta, ka nokļūstam citā laikā, tālā pagātnē. Ieraugot pirmo automobili, kuram bija trīs riteņi, sākumā domājām, ka tas ir velosipēds. Uzzinājām, kā attīstījusies auto vēsture pasaulē un Latvijā. Jauki, ka muzejā bija arī dažādas interaktīvās lietas, piemēram, ikkatrs varēja izbaudīt, kā strādā ātrumkārba, bija piedāvātas spēles planšetēs, piemēram, vienai mašīnai varēja mainīt izskatu, tur bija arī autobuss, kurā varēja iekāpt un sajust, ka it kā tas brauc pa īstam. Jauki, ka Latvijā ir tik moderni muzeji! Tālāk mūsu ceļš bija uz Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju, jo ieplānots bija apskatīt vecāko publisko muzeju Latvijā un vienu no vecākajiem Eiropā. Mēs iepazināmies ar Rīgas rašanās vēsturi un attīstību vairāk kā 800 gadu laikā. Muzejā bija unikālas vēstures liecības - senlatviešu rotas, ieroči un darbarīki. Latviešu valodas skolotājas Vinetu un Jolantu iepriecināja tas, ka bez aizķeršanās varējām izstāstīt teiku par Lielo Kristapu, jo tas ir arī viens no muzeja eksponātiem. Īpašs piedzīvojums ekskursijas - lekcijas gaitā bija iespēja pašiem apskatīt, aptaustīt, izpētīt vairākus arheoloģiskajās ekspedīcijās iegūtos priekšmetus - zobenus, šķēpus, alebardes, arbaletus, stopus un bultas. Laiks paskrēja nemanot.


Pateicoties projektam „Skolas soma”, mēs mācījāmies darot. Kopīgi guvām pozitīvas emocijas, eksperimentējām, pētījām, secinājām, sadarbojāmies un uzzinājām daudz ko jaunu, bijām kopā. Vēsture, tradīcijas, cilvēki, notikumi, daba – tā ir Latvija, kuru mēs iepazinām šajā mācību gadā.


V. Mežaraupe, 7.b klases audzinātāja

bottom of page