top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

7. klašu skolēnu ekskursija “Latvijas skolas soma” ietvaros

2018. gada 7. decembrī 7.a un 7. b klases skolēni kopā ar klases audzinātājām V. Lovčinovsku un V. Mežaraupi, kā arī latviešu valodas un literatūras skolotāju J. Taškāni projekta “Latvijas skolas soma” ietvaros devās ekskursijā uz Rīgu. Ekskursijā devās 37 skolēni.


Kā apskates objektus izvēlējāmies Latvijas Nacionālo bibliotēku, Latvijas Kara muzeju. Dodoties mājup, apmeklējām pirmo iekštelpu batutu parku “Jump Space”.


Ekskursija Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika gidu pavadībā, tāpēc uzzinājām ļoti interesantus faktus, piemēram, pašlaik bibliotēkā strādā ap 400 darbinieku un dienā ir iespējams apkalpot 3000 lasītāju, viņu ērtībām ir iekārtotas tūkstoš lasītāju vietas, bibliotēkas krājumā ir vairāk nekā 4 miljoni vienību. Ikvienam ir iespēja dāvināt Latvijas Nacionālajai bibliotēkai sev nozīmīgu grāmatu, titullapā ierakstot vēlējumu vai personisku stāstu, kas saistās ar šo grāmatu. Tā kopā ar citām tiks glabāta Gaismas pils Tautas grāmatu plauktā, kas sniedzas piecu stāvu augstumā. Interesenti gida pavadībā var doties ekskursijā pa bibliotēku no pirmā stāva līdz divpadsmitajam. Ekskursanti uzzina par lasītavām un bibliotēkas piedāvātajiem pakalpojumiem, apskata Rīgas panorāmu no augšas. Ekskursijas tiek organizētas latviešu, krievu, angļu un vācu valodā. Latvijas Nacionālajā bibliotēkā apmeklētājiem pieejamas dažādas lasītavas- Periodikas lasītava, kuras krājumu veido Latvijā un citviet pasaulē izdotie laikraksti un žurnāli latviešu valodā, kā arī Latvijā citās valodās publicētie laikraksti un žurnāli. Materiāli saglabājušies no 18. gadsimta līdz mūsdienām. Audiovizuālajā lasītavā glabājas skaņu un video ieraksti, filmas, multimediju izdevumi, valodas mācību līdzekļu komplekti, aptverot periodu no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām. Kolekcijā ietilpst klasiskās un populārās mūzikas un teātra mākslas ieskaņojumi, dabas skaņu un tehnisko trokšņu ieraksti. Pieejami arī operu, baletu un koncertu videoieraksti, kā arī dažādu žanru un tematikas filmas. Karšu un ģeotelpiskās informācijas lasītava piedāvā informāciju par Latviju un citām pasaules valstīm. Apmeklētāji var aplūkot kartes, pilsētu plānus, atlantus, globusus, tūrisma ceļvežus.


Latvijas Kara muzejā bija ekskursija pa muzeju un radošā darbnīca ”Kā kļūt par karavīru?” Ekskursijas laikā noskaidrojām, ka Latvijas Kara muzejs ir viens no vecākajiem muzejiem Latvijā. Varējām atklāt Latvijas militāri politisko vēsturi, apskatīt ieroču, foto, dokumentu, ordeņu, formas tērpu kolekcijas. Kā izaicinājums izrādījās radošā darbnīca, jo ne visi bija gatavi pildīt pavēles kā armijā. Par pavēles nepildīšanu bija sods- piepumpēšanās 5 reizes. Radošajā darbnīcā bija dažādi vēstures jautājumi (vajadzēja atpazīt Latvijas prezidentus, bija āķīgi jautājumi par armijas formu, izmēģinājām savu precizitāti šaujot mērķī- labākā izrādījās skolotāja Jolanta).


Tā kā mums, 7. klases skolēniem, patīk aktīvā izklaide un sports, tad lēkāšana uz batutiem Jump Space batutu parkā bija ne tikai jautra laika pavadīšana, bet arī liels ieguvums mūsu veselībai, jo lēkāšana uz batuta stiprina kaulus, locītavas, kā arī palielina kaulu blīvumu.


Skolēnu atsauksmes:

  • Man ļoti patika Latvijas Nacionālā bibliotēka, jo tā ir ļoti augsta un neparastas formas būve.(Artjoms Kozlovs, 7.b klase)

  • Latvijas Nacionālajā bibliotēkā es uzzināju, ka tā celta pēc G. Birkerta projekta. Iespaidīga celtne! Interesanta ekskursija, interesanti pavadīts laiks kopā ar klases biedriem. Noteikti apmeklētu vēl!( Jekaterina Zeņina, 7.a klase)

  • Latvijas Nacionālajā bibliotēkā bija interesanti! Bijām augšējā bibliotēkas stāvā, varējām apskatīt Rīgu no augšas. Kara muzejā bija interesanti stāsti par Latvijas vēsturi, interesantas ekspozīcijas!( Artūrs Krastiņš, 7.a klase)

  • Ekskursija izdevās! Interesanta informācija, atraktīvi gidi! Atgriezīšos vēlreiz!( Angelina Zapivalova, 7. a klase)

  • Visvairāk atmiņā paliks Latvijas Nacionālā bibliotēka. Daudz stāvu, katrs stāvs citā krāsā. Interesants fakts- varu uzdāvināt kādu grāmatu bibliotēkai! Tik daudz moderno tehnoloģiju! Noteikti apmeklēšu vēlreiz!( Anastasija Veličko, 7. a klase)

  • Gribu kļūt par policisti! Ekskursija Latvijas Kara muzejā mani pārliecināja, ka piepildīt sapni var ar mērķtiecību, darbu.(Daniella Saveļjeva, 7. b klase)

bottom of page