top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

Aprīļa pilieni

“Aprīlim, aprīlim

pilieni nav kā līdz šim.

No tiem pilieniem, vai kas, lieliem, maziem jāsmejas. Kaut vai put vai duras ass, aprīlī ir jāsmejas.”/M.Čaklais/

Plaukstot pavasarim dabā, prātos un sirdīs, tieši šādā pozitīvā un jautrā noskaņā Jēkabpils 2.vidusskolā, izglītības programmu īstenošanas vietā Rīgas ielā 200, laikā no 17. līdz 21.aprīlim notika radošā nedēļa “Aprīļa pilieni”.

17.aprīlī meistardarbnīcās “Radi un rotā!” ikvienu aicināja piedalīties skolas pedagogi Ina Šlesere, Laura Leice, Aija Vecele un Ilze Čevere. Gan zēni, gan meitenes aizrautīgi darināja dažādus praktiskus rotājumus: krāsainas rokassprādzes, atslēgu piekariņus – gan pērļotus, gan laminētus - savā īpašā mandalu zīmējumā un dizainā veidotus.

Vai esat kādreiz meistarojuši pogas dūceni? Tā ir sena latviešu rotaļlieta - poga šņorītē, kas griežama uz vienu un otru pusi. Šoreiz tā tika darināta no kartona ripiņām, turklāt pašu izvēlētas krāsas ļāva dūcenim justies īpašam.

Un tad vēl vēja dzirnaviņas, kas ar nelielu palīdzību viegli izgatavojamas,…un tad jau ļaujiet vējam tās griezt! Darbotiesprieks aizrāva gan mazus, gan lielus!


18.aprīlī dalībniekus izaicināja “Jautrās spēles”. Starpbrīžu laikā skolas bibliotekāre Antra Laitāne atraktīvā veidā iesaistīja skolēnus ātrrunas vingrinājumos un teatralizētos priekšnesumos. Kopdarbības rezultātā tika atminētas mīklas un rastas atbildes uz āķīgiem jautājumiem, attēloti pirmie pavasara vēstneši. Cik vērīgam ir jābūt, lai redzētu mārīti lienam pa zāles stiebru, pamanīt plaukstam pirmās pienenes vai iztēloties strazdus, iemēģinot jauno putnu būrīti? Ir vajadzīgas redzošas acis un atvērts prāts!

Arī ieskatoties Jēkabpils 2. vidusskolas skolotāju skolas laika foto galerijā, katrs varēja pārbaudīt savu attapību un erudīciju. Uzmini nu! Izaicinājums bija tik intriģējošs un aizraujošs, ka skolēnu uzmanību tas piesaistīja vairāku dienu garumā.

Un tā, kopīgi darbojoties, pārliecinājāmies, ka mūsu skolas laiks patiešām ir “par zaļu pat vēl zaļāks”.


19.aprīlī skolēnus vienkopus pulcēja pasākums “Zinātnes starpbrīdis”. Interešu izglītības dabaszinātņu pulciņa “Jaunie pētnieki” dalībnieki skolotājas Antras Skutelas vadībā aicināja ielūkoties dabaszinātņu interesantajā pasaulē, demonstrējot dažādus eksperimentus, piemēram, “Gaisa prese”, “Vēja ātruma mērītājs” vai “Pašgatavotas putas”.

“Zinātne – tas ir interesanti!”, ar pārliecību saka nodarbību dalībnieki, skaidrojot dabas likumus un norises, informējot, kā un kāpēc darbojas dažādi mehānismi. Klātesošie labprāt izmantoja iespēju pienākt tuvāk eksperimentu galdiem, lai labāk visu apskatītu, uzdotu interesējošus jautājumus un arī paši izmēģinātu dažādas ierīces. Ticiet vai nē – zinātnes pasaulē nav vietas trikiem un mistikai, svarīgi ir gūt zināšanas!



20.aprīlī klašu kolektīvi piedalījās klases saliedēšanas pasākumā “Plaukstas lieluma pavasaris”. Aktivitātes laikā skolēni no izgrieztām krāsaina papīra plaukstām veidoja vienotu klases kolāžu. Šķietami vienkāršais uzdevums izrādījās ļoti interesants un motivējošs. Skanot populārām un atpazīstamām Latvijas mūziķu dziesmām, dalījāmies ar pozitīvām sajūtām un izbaudījām kopā būšanu. “Sit PIECI pavasarī!”, “Redzi…dzirdi…jūti pavasari!”, “Atver un pagriez sirdi kā plaukstu pret pasauli – kļūs siltāk!”, “Mūzika iedvesmo!” - aktivitātes laikā tapušie klašu moto liecina, ka arī šādā veidā iespējams kopīgi veidot draudzīgu, pozitīvu skolas vidi, kas balstīta uz savstarpēju cieņu, iesaisti un sadarbību.


21.aprīlī vienojāmies aktivitātē “Soli pa solim sportiņā un ikdienā!” Tradicionāli aprīļa mēnesī Latvijā tiek organizēts Olimpiskais mēnesis. Godinot Starptautiskās Olimpiskās komitejas dzimšanas dienu, klašu kolektīvi arī šogad saulainā piektdienas rīta cēlienā pulcējās skolas pagalmā, lai kopīgi veiktu “Olimpiskās dienas 2023” vingrojumu. Pēc vingrojuma veikšanas par muzikāli sportisku nedēļas noslēgumu parūpējās 4.m klases komanda, aicinot apgūt jaunus deju soļus.


Atskatoties uz aizvadīto nedēļu, varam droši apgalvot, ka skolas vidē esam raduši iespēju lieliem un maziem skolēniem sanākt kopā, lai varētu radīt. Meklējot veidus, kā skolēniem piedāvāt vairāk iespēju, caur līdzdarbošanos varam vairot pārliecību, veicināt radošumu un rosināt interesi par dažādām dzīves jomām. Koprades spēks slēpjas dažādībā!


Kopā ar skolēniem aprīļa pilienus izbaudīja Sarmīte Straume

Jēkabpils 2. vidusskolas direktores vietniece izglītības jomā




bottom of page