Jēkabpils 2. vidusskolā, novembra pēdējā nedēļā, lai veicinātu skolēnos izpratni par bišu nozīmi un medus daudzveidību 1.-3. klašu grupā norisinājās pasākums “Eiropas medus brokastis”, ko vadīja biškopji Ingrīda un Raimonds Irbes.
Šis pasākums skolēniem palīdzēja labāk izprast bioloģiskos procesus, kā arī novērtēt bišu nozīmi ekosistēmā.
Bērni uzzināja, kā rodas medus, kas ir nektāraugi, kāpēc medus ir dažāds, kā tas smaržo, kādas ir tā krāsas un kā tas garšo, kādi ir medus veidi, kādus darbus veic biškopis, lai tiktu pie medus. Šī aktivitāte ļāva darboties visām skolēnu maņām, viņi ar interesi klausījās stāstīto, aplūkoja dažādos bišu produktus, pēc smaržas centās atpazīt un nosaukt, tas ir propoliss, ziedputekšņi vai bišu maize, aptaustīja vaska rituļus un no vaska izgatavotās sveces, izgaršoja liepu, griķu un dažādu ziedu medu. Bērni, degustējot, medu pauda prieku, jo medus taču ir garšīgs un vērtīgs dabas produkts, dod enerģiju un stiprina imunitāti.
Skolēni aktīvi tika iesaistīti sarunā, par pareizākajām atbildēm un interesantākajiem jautājumiem varēja tika pie balvām, medus gailīšiem un piespraudēm.
Tika apspriests jautājums, kāpēc bite tik bieži ir apdziedāta tautasdziesmās, pieminēta sakāmvārdos vai pasakās, kāda īpašība bitei tiek piedēvēta?
Bitīt, tavu čaklumiņu,
Ziedainām kājiņām;
Mācies, meita, no bitītes
Čakli pūru piedarīt.
Ingrīda Irbe
Comments