top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

Ekskursija uz Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju

2019. gada 9.maijā Jēkabpils 2.vidusskolas 1. klašu skolēni apmeklēja Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs ir viens no vecākajiem un lielākajiem muzejiem Latgalē. Tas dibināts 1938. gadā, un atrodas vienā no pilsētā skaistākajām jūgendstilā celtajām ēkām, kura ir kultūrvēsturisks arhitektūras piemineklis.


Muzejā mēs apskatījām ekspozīciju - “Daugavpils novada kulturvēsture”. Ekspozīcija sniedza ieskatu novada vēsturē no 9. gadsimta līdz pat 1940. gadam. Tajā bija eksponēti autentiski priekšmeti, kuri stāsta par novada pagātni. Ekspozīcijā īpaša uzmanība veltīta notikumiem, kas ir saistīti ar 13. gs. celto Dinaburgas pili un 19. gs. celto Dinaburgas cietoksni. Turpinājumā mēs pievērsāmies dabai, aplūkojot ekspozīciju “Daugavpils novada daba”. Bērni uzzināja par novadam raksturīgākajiem dzīvniekiem, ieguva informāciju par skujkoku un jaukto koku mežiem, aplūkoja retus un aizsargājamus augus un dzīvniekus, kuri ir iekļauti Latvijas Sarkanajā grāmatā. Bagāti un daudzveidīgi tika pārstāvēta novada kukaiņu fauna. Ekspozīcijā varēja iepazīt dažādus dabas retumus, atklāt daudzus dabas noslēpumus un iegūt jaunas zināšanas par Latvijas dabu.

Eksursija tika organizēta interaktīvā formā. Stāsts bija veidots bērnu uztveres līmenī, bija daudz spēļu un interesantu uzdevumu, jaunā informācija bija aizraujoša un saprotama, tāpēc bērniem nekļuva garlaicīgi.

Pēc ekskursijas bērniem bija piedāvāta iespēja piedalīties ļoti interesantā nodarbībā par etiķeti - "Etiķete laika griežos". Skolēni uzzināja par uzvedības normām senatnē, mācījās uzvesties pie galda. Radošajā darbnīcā bērniem tika piedāvāta iespēja izveidot savu vēdekli un uzrakstīt savu vizītkarti ar spalvu.

Ekskursija bērniem ļoti patika, tādēļ pateicamies iniciatīvai “Latvijas skolas soma” par iespēju izzināt Daugavpils novadu.


Bērnu atsauksmes par redzēto:

Vladislāvs Murāns, 1.а klase: “Man patika rakstīt ar spalvu. Tas bija ļoti grūti."

Daniils Ļebedevs, 1.bklase: “Man patika ekskursijā viss, kas tur bija. Bet visvairāk – pils un rakstīt ar tinti.”

Marija Dubovska, 1.аklase: “Bija ļoti interesanti. Man patika veidot savu vēdekli.”

Renāte Račko, 1.b klase: “Ekskursija man patika. Tur mēs uzzinājām daudz jaunas un interesantas lietas. Man iepatikās istaba pilī.”

Iļja Iļuks, 1.аklase: “Muzejā bija interesanti. Man patika skelets un bruņas.”

Vitalijs Ivanovs, 1.bklase: “Tur bija ļoti interesanti. Tur bija ļoti senas pils makets. Muzejā bija īstas bruņas.”

Polina Grigorjeva, 1.b klase: “Ekskursijā man ļoti patika veidot vēdekli, un ar mums daudz spēlējās.”

Nika Peškova, 1.аklase: “Man ļoti patika brauciens ar klasi uz muzeju. Bija ļoti interesanti.”


Informāciju apkopoja 1.a un 1.b klases audzinātājas T.Karnauhova un J. Džeikuna

bottom of page