top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

Jēkabpils 2. vidusskolas 12.a un 12.b klases skolēni viesojas Rīgas Doma ansamblī

2019. gada 1. martā mēs devāmies uz Rīgu, vēlējāmies apmeklēt izstādi “Skola 2019” un projekta “Skolas soma” ietvaros Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju. Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā, Rīgas Doma ansamblī, ko veido baznīca, gotiskā krusteja un muzejs.


Ekskursijas sākumā gids pastāstīja mums, ka šis muzejs ir vecākais publiskais muzejs Latvijā un Baltijā, kurā apskatāma plaša ekspozīcija 16 zālēs par Rīgas rašanos un attīstību vairāk nekā 800 gadu laikā, kā arī par kuģniecību Latvijas teritorijā no 10. gadsimta līdz mūsdienām.


Muzejā redzējām vienu no Rīgas senajiem brīnumiem un simboliem – 17. gadsimta skulptūru "Lielais Kristaps".


Nākamajā zālē mūs sagaidīja viduslaiku bruņinieki un demonstrēja savus ieročus. Katram bija iespēja piemērīt bruņinieku bruņas, paņemt rokā zobenu, nofotografēties ar kaujas cirvi un bruņucepuri.


Mums bija iespēja aplūkot daudzus unikālus eksponātus: Rīgas bendes zobenu, rotas, darbarīkus, ieročus, apģērbus un mākslas darbus; 13. gadsimta "Rīgas kuģi"; ļoti skaistus Rīgas sudrabkaļu darinājumus. Ļoti patika Kolonnu zāle, kura bija celta pilsētas bibliotēkas vajadzībām bijušā Doma klostera austrumu spārna otrajā stāvā pēc arhitekta Kristofa Hāberlanda projekta. Tā uzskatāma par vienu no izcilākajām klasicisma sabiedriskajām telpām Rīgā.


Pēc muzeja ekspozīcijas apskates mēs nokāpām Rīgas Doma krustejā, kur uzreiz varēja just gadsimtu elpu, jo tā celta 13. gadsimtā. Gids pastāstīja, ka krusteja ir 118 metru garš agrās gotikas meistardarbs. Sākotnēji krusteja savienoja arhibīskapa katedrāli Rīgas Domu ar klosteri – augstākās garīdzniecības padomes mītni. Rietumu spārnā darbojās 1211. gadā dibinātā Domskola. 16. gs. klosteris beidza pastāvēt un tā telpas izmantoja saimnieciskām vajadzībām. Krustejā var apskatīt Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja kolekcijas: lielgabalus un lodes, kapaplāksnes…


Visvairāk mums patika Doma baznīcā, gandrīz visi skolēni te bija pirmo reizi. Doma baznīca pārsteidz ar savu iespaidīgo lielumu, greznumu un senlaiku gaisotni. Un, protams, 1884. gadā tapušās ērģeles ar 6800 stabulēm, kas savulaik bija lielākās pasaulē.


Pateicamies programmai “Latvijas skolas soma” par sniegto iespēju ieskatīties Rīgas vēstures nozīmīgākajos brīžos, uzzināt daudz interesantu faktu par skaisto Rīgas vizītkarti- Doma ansambli.

Jēkabpils 2. vidusskolas 12. a klases skolnieces

Diāna Noveičuka un Diāna Jageloviča

bottom of page