Izzināt, kā maizīte nonāk uz mūsu galda, šī gada 30. septembrī mācību ekskursijā uz Aglonas Maizes muzeju devās Jēkabpils 2. vidusskolas 3.m klases skolēni un skolotājas. Šāda iespēja radās, pateicoties projektam “Latvijas Skolas soma”.
Skolēnus un skolotājas mīļi sagaidīja Maizes muzeja saimniece Vija Kudiņa ar dzirkstošo latgaliešu valodu. Saimniece bija tērpusies tautas tērpā. Tā bija iespēja iepazīt arī Latgales novada tautas tērpu. Viņa iepazīstināja bērnus ar rudzu maizes tapšanas procesu (sēšanu, audzēšanu, novākšanu, cepšanu), kā arī ar maizes ēšanas tradīcijām. Caur stikla sienu skolēniem bija dota iespēja vērot maizes cepšanas procesu.
Skolēni iepazinās ar seno latviešu galda kultūru, cienājoties pie krāšņi klāta galda ar svaigi ceptu rudzu maizi, ābolu pīrāgu, dzerot zāļu tēju ar medu. Pēc cienasta, skanot latgaliešu tautas mūzikai, visi tika aicināti piedalīties kopīgā sadancošanā.
Tas, kurš zina, kāds darbs ieguldīts, lai uz mūsu galda vienmēr būtu maize, izturēsies pret to ar cieņu. Rudzu maize – Latvijas sirds maize.
Ar pārdomām dalījās 3.m klases skolēni un klases audzinātāja Līga Marķīza
Comments