top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

Uz skatuves ir dzīve, citur – teātris.

Updated: Feb 27

2024.gada 1.februārī bija iespēja noskatīties Borisa Akuņina lugu “Iņ un Jan” (ironisks detektīvs) krievu valodā skolotājas I.Rusiņas un 12.a klases skolēnu iestudējumā.

Gandrīz pusgada kopīga darba rezultāts pirmajiem tika piedāvāts 8.-11. klašu skolēniem. Pirmizrāde bija spilgta un veiksmīga. Gandarīti bija gan skatītāji, gan aktieri, gan skolotāja. Laiks pagāja nemanot, pateicoties dinamiskam sižetam, kā arī labam aktieru darbam, kaut gan izrāde 2 daļās ar starpbrīdi ilga 1 stundu un 40 min. Var tikai apbrīnot aktieru izturību, saliedētību un spējas. Skatītāji neskopojās ar atsauksmēm un aplausiem.

Ikvienam radās sajūta, ka viss taču te bija pa īstam. Aktieri apguva savas lomas no galvas ilgstošā mēģinājumu procesā, lai spētu tās realizēt pa īstam. Īpaši sajūsmināja Lidijas Boretskas tēls, kuru atveidoja Madara Priževaite, ar neatkārtojamu baltiešu akcentu, kā arī Erasta Fandorina (skolēns Danila Smirnovs) mierīgā un nosvērtā runas maniere ar stostīšanos (runas defekta aktierim nav!). Negaidīti sižeta pavērsieni, dinamiski dialogi, noslēpumaina atmosfēra, pērkona negaisa skaņas un šāvieni, mūzika, kā arī spēle uz ģitāras, kaislīgais tango un brutālais kautiņš- viss bija vietā.

 B.Akuņina luga pēc skolotājas izvēles bija piedāvāta skolēniem, jo ideāli sakrita ar 12. klases skolēnu vēlmēm un iespējām. Darbojošās personas lugā -15, bet klasē - 3 meitenes un 12 zēni; žanrs - ironiskais detektīvs.

Sižeta līnija saistīta ar testamentu, kaislēm, brīnumu, mīlestību un slepkavībām. Japāņu kolorīts skan izvēlētās mūzikas fragmentos, kā arī teikā par brīnumvēdekli un personāžu vārdā Masa ( skolēns Artis Pogodajevs).

2024.gada 3.februārī 12.a klases skolēni veltīja savu izrādi 2.vidusskolas absolventiem, skolotājiem, viesiem, draugiem un, protams, saviem vecākiem. Izlaiduma klases iestudējumu skolas skatuve piedzīvoja jau 30. reizi. Tā ir viena no vērtīgākajām mūsu skolas tradīcijām. Skatītāju simpātiju balvu ieguva 3 aktieri: Valērijs Kuļkovs (Kazimirs Boretskis), Artjoms Kozlovs ( Arkaša), Artūrs Pavlovs ( Jans Boretskis).

Par izrādes tapšanu skolēnu teica, ka “tas bija laiks, lai īstenotu savu ieceri, patstāvīgi meklētu, izvērtētu un atbildīgi izmantotu citu idejas, kā arī piedāvātu savas, lai iedvesmotu citus.”

 

                                                 Krievu valodas un literatūras skolotāja I.Rusiņa



bottom of page