top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

10.a klases skolēni projekta Skolas soma ietvaros devās ekskursijā uz Līgatni

Mūsu mērķis bija: Papildināt zināšanas Latvijas vēsturē, sekmēt integrāciju Latvijas sabiedrībā, valstiskās identitātes un patriotisma nostiprināšanos.


Izvēlējāmies izzinošo programmu “Līgatnes papīrfabrika un tās vēsturiskais mantojums.”


Pēc ilgstoša attālināto mācību posma visiem gribējās pabūt dabā, ieelpot svaigu gaisu, izbaudīt komunikāciju klases kolektīvā, iepazīt klasesbiedrus tuvāk, uzzināt ko jaunu.


Ekskursijas laikā skolēni apmeklēja Līgatnes papīrfabriku. Ekskursijas vadītāja stāstījums bija emocionāls, aizraujošs. Bija jūtams, ka zina dzimtās pilsētas vēsturi, mīl savu profesiju. Tas mūs īpaši aizrāva.


Mēs burtiski nonācām tālā pagātnē, par kuru zinājām tikai no grāmatām un filmām, iejutāmies Krievijas impērijas un PSRS laikos. Reāli ieraudzījām to, par ko runājām vēstures stundās, realitātē izjutām to, kas ir industriālā revolūcija un rūpniecības attīstība. Paplašinājām zināšanas par ražošanas attīstību Latvijā 19.-20.gadsimtā.

Pirmo reizi bijām ražotnē, uzzinājām, kā tiek izgatavots papīrs. Sarūgtināja tas, ka papīrfabrika uz šodienu vairs nedarbojas.


Agrāk tikai attēlos mācību grāmatās bijām redzējuši, kā dzīvoja darbaļaudis pagātnē. Ekskursijas laikā mēs apmeklējām strādnieku dzīvokļus, iepazināmies ar darbaļaužu dzīvi pagātnē, ar etniskajām tradīcijām, strādnieku ikdienas dzīvi- izšuvumiem, čuguna gludekļiem, apģērbu.

Varēja salīdzināt dzīvi bez ūdensvada un ar malkas apkuri ar mūsdienu dzīves apstākļiem.


Līgatne- ļoti mājīga, omulīga, sakopta, tīra pilsētiņa. Mēs apskatījām dabas objektus, kuri nav raksturīgi mūsu dzimtajai pilsētai- Jēkabpilij: ūdenskritums, alas, skatu platformas, kurās var uzkāpt un apskatīt apkārtni no augstuma.

Paldies projekta Skolas soma organizatoriem!


Mēs nostiprinājām draudzīgas attiecības, paplašinājām redzesloku, papildinājām zināšanas Latvijas vēsturē. Daudzi Līgatnē bija pirmo reizi. Prakse vienmēr ir interesantāka par teoriju, kas atbilst mūsdienu kompetenču pieejai izglītībā.

Ar nepacietību gaidām nākamo ceļojumu!

 

Skolēnu atsauksmes:

Lieliski, ka mums parādīja, kā agrāk darbojās Līgatnes papīra fabrika. Interesanti bija apskatīt senās mājas, kurās dzīvoja strādnieki. Pārsteidza stāsti no vienkāršu cilvēku dzīves.


Patika gida stāstījums. Cilvēks mīl savu dzimto pilsētu, aizrautīgi mīl savu profesiju. Un šis noskaņojums tika nodots arī mums.


Ekskursija bija unikāla. 9 mācību gadu laikā nebiju bijis līdzīgā ekskursijā. Tīrs gaiss, alas, pastaiga, nedaudz vēstures un lielisks skats no augstuma!!!

Šī ekskursija pildīja mani ar laimes sajūtām, jo es varēju pavadīt laiku ar klasesbiedriem. Apmeklējām daudz skaistu vietu un sabildējām labas fotogrāfijas.


Atmiņā paliks pastaiga pa pilsētu, bija interesanti redzēt un dzirdēt, kā agrāk strādāja papīra fabrikā, kā dzīvoja strādnieki, ieskatīties alās- ledusskapjos.


Bija interesanti pabūt alās, īpaši tajās, kuras bija ļoti šauras, vajadzēja rāpot. Pieķēru sevi pie domas: “Ja nu sagrūst, vai iestrēgstam, būtu jautri…”. Par laimi vai par nožēlu, tas nenotika.


Strādnieku mājā es sajutu, ka ļoti gribētu padzīvot tajos laikos. Bet, kolīdz iedomājos, ka mājā nav ūdens un jākurina krāsns, uzreiz pārgribēju.


10. a klases skolēni un klases audzinātāja Žanna Vinogradova



Senās spēles “Sēļu sētā”

Ir klāt mācību gada noslēgums. Ir paveikts liels darbs un esam pelnījuši atpūtu savu draugu un klasesbiedru lokā. Tik sen neesam kopā rotaļājušies, dziedājuši un priecājušies. Visi labā noskaņojumā, c

bottom of page