top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

Rudens – muzeju apmeklējumu laiks

Rudens ir lietains gadalaiks. Bet mums, Jēkabpils 2.vidusskolas 9.a un 9.c klases skolēniem, paveicās: 8. novembrī devāmies uz Rīgu, un laika apstākļi tajā dienā izrādījās silti un pat nedaudz saulaini. Ņēmām līdzi labu garastāvokli un devāmies apgūt interesantas un svarīgas lietas Rīgas muzejos.


Dzelzceļš – civilizācijas vēstnesis, dzīvības artērijas, piedzīvojumu meklētāju draugs ar savu nepārvērtējamo nozīmi, ar savu īpatno smaržu un varenību, zināmu noslēpumainību. Iepazīt šo pasauli mums palīdzēja 1990. gadā izveidotais Latvijas dzelzceļa vēstures muzejs. Īpašu šarmu piešķīra tas, ka še jūtams un dzirdams mūsdienu dzelzceļa pulss – tepat netālu garām iet dzelzceļa līnija. Pirmajā muzeja ekspozīcijas daļā „Ritekļu vēsture Latvijā 1858.–1940. gads”, kas skatāma Baltajā zālē, mēs iepazināmies ar tvaika lokomotīves pirmajiem soļiem Anglijā 19. gs. sākumā, animācijā izpētījām tvaika lokomotīves uzbūvi un darbības principus. Pēc tam ekspozīcija pārceļas uz Latviju, kur 1858. gadā sāka būvēt pirmos dzelzceļus.


Otrā ekspozīcijas sadaļa veltīta Latvijas valsts dzelzceļu (1919–1940) lokomotīvju parkam. Tomēr pa īstam sajust dzelzceļa elpu iespējams ritošā sastāva brīvdabas ekspozīcijā. Uz četriem sliežu ceļiem līdzās stāv dažāda laika lokomotīves, vagoni, sliežu ceļu apkopes tehnika. Semafora spārni šķeļ gaisu un perona galā pirms Torņakalna preču stacijas mirdz luksoforu gaismas. Tiem, kuri vēlas, ir iespēja nesteidzīgi baudīt stacijas atmosfēru, uz mirkli apsēžoties uz soliņa, vai gida pavadībā apskatīt dīzeļlokomotīves kabīni un mašīntelpu, iekāpt kontaktakumulatoru un tvaika lokomotīvēs, kā arī aplūkot 30. gadu salonvagonu. Un tieši tas mirklis, kad veras lokomotīves durvis un tu sper kāju šajā līdz šim slēgtajā valstībā, rodas sajūta, ka dzelzs rumaka sirds noslēpums ir saprasts.


Pēc tam mēs devāmies uz Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju, kurā lieliskais gids Valdis mūs iepazīstināja ar muzeja ekspozīciju. Der atzīmēt, ka šis ir viens no trim lielākajiem medicīnas vēstures muzejiem pasaulē. Ekspozīcijas apskate sākās ar eksponātiem un diagrammām, kas atspoguļo medicīnas attīstības pirmsākumus. Traumu ārstēšana, brūču pārsiešana, tautas dziedniecības paņēmieni - tas viss bija zināms jau tālajā senatnē. Neatņemama sastāvdaļa tajā laikā bija maģiskā medicīna – amuleti, talismani un burvestības -, kuru pārstāvēja burves, šamaņi un zinātnieki. Mēs redzējām rekonstruēto viduslaiku klostera hospitāli un aptieku, apmeklējām pēc profesora Paula Stradiņa ieceres izveidoto viduslaiku pilsētu, kā arī iepazināmies ar tā laika izplatītākajām slimībām un to ārstēšanas metodēm.


Jauno laiku ekspozīcija sniedza ieskatu straujajā medicīnas progresā. Tas bija sasniegumu un atklājumu laiks. Tika atklāti rentgena stari un iespējas tos izmantot medicīnā, notika pirmās operācijas ētera narkozē, tika atklāts tuberkulozes ierosinātājs un vakcīna pret bakām. Ekspozīcijas apskate noslēdzās ar Latvijas medicīnas sasniegumiem.


Mēs laiku pavadījām interesanti, uzzinot un redzot daudz noderīga un izzinoša. Brauciet un izziniet pasauli ap jums!


9.a klases skolnieces Nikola Baklanova, Anna Bobrova

Kā top izrāde?

,,Skatuves dizains, mūzika un aktieru spēle, - tas mums ir izbaudāms teātrī un redzams no skatuves. Tikmēr pārējo teātru darbinieku darbs paliek ēnā" - tā pēc Liepājas teātra digitālās mācībizrādes "K

Svētku noskaņu koncertā

Programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros 22.decembrī 2.a un speciālās izglītības klases skolēni apmeklēja svētku noskaņu koncertu, kurā muzikālajam stāstam par "Ezīti miglā" bija radīts turpinājums

Saldumu ražotni iepazīstot

Piektdien, 22. novembrī, 2.a un 2.b klases skolēni no Jēkabpils 2. vidusskolas kopā ar klases audzinātājām devās uz „Skrīveru saldumu” ražotni. Sākumā skolēniem izstāstīja par uzņēmumu un par ražotne

bottom of page