top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

Rīgas muzeju aizraujošo nodarbību varā

10.10.2019. Jēkabpils 2.vidusskolas 9.b un 11. a klases skolēni programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros devās uz Rīgu.


Mācību mērķis: Papildināt skolēnu zināšanas Latvijas vēsturē, sekmēt skolēnu integrāciju Latvijas sabiedrībā, nacionālās un valstiskās identitātes un patriotisma nostiprināšanos.


Rīgā skolēni apmeklēja Žaņa Lipkes memoriālu. Gida stāstījums bija tik emocionāls, ka skolēni varēja sajust Eiropas tautu traģisko likteni un izjust lepnumu par to, ka mūsu valstī ir tik drosmīgi cilvēki, kuri gatavi riskēt ar savu dzīvību citu cilvēku labā. Šāda veida programmas veicina tolerances veidošanos attiecībā pret dažādu tautību pārstāvjiem, māca cienīt visus cilvēkus.


Ļoti interesanta bija ar Ķīpsalas arhitektūru saistītā praktiskā nodarbība. Skolēniem bija jāatbild uz jautājumiem. Varējām apskatīt namus, kuri atvesti no Jēkabpils un kuri ir būvēti no koksnes, kura atvesta no Jēkabpils. Šādā veidā var iegūt jaunas zināšanas par dzimtā novada vēsturi.


LKA Rīgas kino muzejā notika praktiska nodarbība animācijas darbnīcā bērniem. Skolēniem kā atklājums bija fakts, ka Latvijā ir 20.gadsimta režisori un filmas, ar kurām vērts lepoties. Praktiskā nodarbība sniedza iespēju pašiem izveidot nelielu filmu. Izglītojoša bija nodarbība Dzelzceļa muzejā. Skolēniem tika izsniegtas darba lapas. Nodarbības laikā bija jāizpēta muzeja eksponāti un jāatbild uz dotajiem jautājumiem. Rezultāti bija jāpublicē sociālā tīkla vietnē Facebook. Izpētes darbs tika saistīts ar mūsdienu tehnoloģiju izmantošanu. Tika piedāvāta arī iespēja pabūt senajos vilcienu vagonos un pasēdēt pie mašīnista pults.


Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā skolēniem tika piedāvāta praktiskā nodarbība „Mode Latvijā un Eiropā 17.- 20.gs.”. Uzzinājām daudz jauna par to, kā tērpās vīrieši, sievietes un bērni. Izbrīnīja 32. izmēra sieviešu kurpītes. Skolēni uzzināja, ka cilvēki 17.gadsimtā bija mazāki augumā nekā mēs, tādēļ apavu izmērs tiem arī bija mazāks. Aizraujoši bija pielaikot cepures un paturēt rokās 19.gadsimta džentelmeņa spieķi.


Paldies programmas “Latvijas skolas soma” organizatoriem! Tieši muzeju apmeklējums un īpaši iespēja darboties praktiskajās nodarbībās, kuras tiek organizētas jauniešiem, sniedz praktiskās iemaņas, māca sadarboties, meklēt nestandarta risinājumus, gatavo skolēnus reālajai dzīvei, nostiprina draudzīgas attiecības, kas atbilst kompetenču pieejai izglītībā.


Skolēnu atsauksmes:

"Īpaši patika praktiskā nodarbība Dzelzceļa muzejā. Tieši tāpēc, ka mēs visu informāciju meklējām un atradām paši. Aizraujoši bija pasēdēt vagoniņā. Mūsdienās vilcieni ir pavisam citādāki."


"Ļoti patīkami bija klausīties gidus, viņu skaisto, pareizo valodu."


"Nekad nebiju apmeklējis 4 muzejus vienā dienā. Patika tas, ka nebija tikai lekcijas, bet arī praktiskās nodarbības, piemēram, savas mini filmiņas veidošana Kino muzejā. Uzzināju daudz jauna par modi. Negribētu nēsāt parūkas un zeķes kā 17.gadsimta vīrieši. Mūsu mode ir ērtāka. Mūsu apģērbā ir vienkāršāk. Ceru, ka turpmāk būs vairāk tādu izzinošu braucienu."


"Man ļoti patika nodarbības muzejos. Uzzinājām diezgan daudz jauna, nostiprinājām to, ko zinājām iepriekš. Ļoti patika tas, ka mēs kaut ko darījām paši. Interesanti bija uzzināt Ķīpsalas vēsturi, par Žani Lipki, par modi senatnē (Latvijā), par to, kā tiek uzņemts kino, kā arī par Latvijas dzelzceļiem. Iespaidu ļoti daudz! Šī bija vispiesātinātākā ekskursija no visām, kurās es kādreiz esmu bijusi."


"Aizkustināja stāsts par Žani Lipki. Gids stāstīja ļoti emocionāli. Uz mirkli pat likās, ka atrodos bunkurā un slēpjos no nacistiem. Mums jālepojas ar tādiem cilvēkiem kā Žanis Lipke."

9.b un 11.a klases audzinātājas Natālija Zarkeviča, Žanna Vinogradova

Kā top izrāde?

,,Skatuves dizains, mūzika un aktieru spēle, - tas mums ir izbaudāms teātrī un redzams no skatuves. Tikmēr pārējo teātru darbinieku darbs paliek ēnā" - tā pēc Liepājas teātra digitālās mācībizrādes "K

Svētku noskaņu koncertā

Programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros 22.decembrī 2.a un speciālās izglītības klases skolēni apmeklēja svētku noskaņu koncertu, kurā muzikālajam stāstam par "Ezīti miglā" bija radīts turpinājums

Saldumu ražotni iepazīstot

Piektdien, 22. novembrī, 2.a un 2.b klases skolēni no Jēkabpils 2. vidusskolas kopā ar klases audzinātājām devās uz „Skrīveru saldumu” ražotni. Sākumā skolēniem izstāstīja par uzņēmumu un par ražotne

bottom of page