top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

28.05.2022. 10.a un 11.a klases skolēni projekta Skolas soma ietvaros devās ekskursijā uz Līgatni

Mūsu mērķis bija: Papildināt zināšanas Latvijas vēsturē, sekmēt integrāciju Latvijas sabiedrībā, valstiskās identitātes un patriotisma nostiprināšanos.


Mēs izvēlējāmies izzinošo programmu “Padomju slepenais bunkurs. Vēsturiskais mantojums.”


Pēc ilgstošās ziemas visi gaidīja pavasari un labu laiku. Un mums paveicās. Spīdēja saule. Garastāvoklis bija brīnišķīgs. Daudziem tas bija otrais brauciens uz Līgatni. Daži skolēni jau apmeklēja Līgatnes papīrfabriku un ar prieku atgriezās šajā mazajā, bet ļoti viesmīlīgajā pilsētā ar tās neatkārtojamo dabu.


Tas bija ceļojums pagātnē. Mēs nonācām 20.gadsimtā, valstī, kuras vairs nav uz pasaules kartes, bet kurā ir dzimuši mammas un tēti, vectēvi un vecmammas.


Skolēni pirmoreiz apmeklēja bunkuru. Iepriekš viņi tikai teorētiski bija iepazinuši dažādu vēstures posmu bunkurus. Realitātē redzēja to, par ko bija mācījušies vēstures stundās un redzējuši attēlos mācību grāmatās: kā izskatījās padomju laiku telefons, dators, rakstāmmašīna, varēja novērtēt mūsdienu tehnoloģiju pārākumu un priekšrocības, īpaši viedtālruņu, ar kuriem skolēni centās tvert interesantākos mirkļus. Realitātē izbaudīja padomju laiku ēdnīcu ar metāla traukiem un īpašajām stikla glāzēm. Redzēja padomju propagandas piemērus: lozungus, plakātus, līderu bistes. Kartē atrada kolhozu “Ļeņina karogs”, kurš atradās Jēkabpils rajonā, atcerējās, kas ir kolhozs un sovhozs, kā tie tika veidoti. Salīdzināja dzīvi aiz “dzelzs priekškara”, kad cilvēki nevarēja ieņemt vadošu amatu, ja viņu radinieki dzīvoja ārvalstīs, ar mūsdienu demokrātiju. Spēja novērtēt demokrātiskās iekārtas priekšrocības: iespēju brīvi pārvietoties visā pasaulē, atklāti paust savas domas.


Paldies projekta Skolas soma organizatoriem par sniegto iespēju iepazīt mūsu Latvijas interesantākās vietas, sajusties kā Latvijas vēstures daļiņai. Paldies mūsu gidiem par profesionālismu, zināšanām un prasmi aizraut un noturēt klausītāju uzmanību.

Ar nepacietību gaidām nākamo ceļojumu!


Skolēnu atgriezeniskā saite par piedzīvoto pasākumā?

"Man ļoti patika ekskursija bunkurā, kas atrodas 9 metrus zem zemes. Mums parādīja bunkura slepeno plānu un slepenās kartes, kā arī tur varēja apskatīt, piemēram, telekomunikāciju bloku , kā arī daudz citu vietu. Kad tu ej pa to, klausies, tu iegrimsti tajos laikos un tajā vēsturē."


"Pēc ekskursijas pa slepeno bunkuru Līgatnē es biju pilnīgi apmierināts. Bija ļoti interesanti atrasties vidē, kurā bija jāstrādā militārajiem un strādniekiem padomju laikā. Gandrīz visu, ko mums stāstīja gids, esam jau dzirdējuši vēstures stundās, bet, atrodoties šo vēsturisko mirkļu gaisotnē, informācija uzreiz tiek uztverta pavisam citādāk. Ekskursijas laikā dažās telpās bija arī padomju laika literatūra, ar kuru arī varēja iepazīties. Tāpat, apmeklējot bunkuru, redzēju, cik tālu cilvēce ir pakāpusies tehnoloģiju jomā. Bija ļoti patīkami ienirt šajā atmosfērā un savām acīm redzēt 80. gadu vietas."


"Bunkurā bija interesanti, jo padomju laikā varēja ienirt un arī apmeklēt vietu, kur cilvēki atrastos uzbrukuma gadījumā. Visvairāk atceros, - ja cilvēkiem nebija laika ieiet pa galveno ieeju, jāiet caur aizmugures durvīm un jādezinficē sevi.

Man ļoti patika ekskursija. Es redzēju dažādu padomju tehniku: televizoru, rakstāmmašīnu, datoru, padomju laiku Latvijas karti. Šķiet, ka pabiju PSRS."

"Mums ļoti veicās ar gidiem. Viens bija spilgts, emocionāls, interesants un artistiski stāstīja par politiskajiem līderiem. Otrs detalizētāk stāstīja par to, kāpēc tika uzceltas vienas vai otras celtnes, par to funkcionālo pielietojumu. Paldies lieliskajiem gidiem!"



10. a un 11.a klases skolēni un klases audzinātāji

Žanna Vinogradova un Natālija Zarkeviča

Senās spēles “Sēļu sētā”

Ir klāt mācību gada noslēgums. Ir paveikts liels darbs un esam pelnījuši atpūtu savu draugu un klasesbiedru lokā. Tik sen neesam kopā rotaļājušies, dziedājuši un priecājušies. Visi labā noskaņojumā, c

bottom of page