top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

7.c klase un koncertlekcija “Ziemassvētki apkārt pasaulei”

Gaidot svētkus un skolēnu brīvdienas, decembra pēdējā mācību dienā, 21.decembrī, kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros Jēkabpils 2.vidusskolas 7.c klases skolēniem bija iespēja noskatīties audiovizuālu koncertlekciju “Ziemassvētki apkārt pasaulei”.


Koncerlekcijā piedalījās mūziķi Arta Abaroniņa, Mikus Abaroniņš, Jānis Miltiņš. Skolēni dzirdēja dažādu tautu populārākās Ziemassvētku dziesmas: latviešu “Sidrabiņa lietiņš lija”, “Pār mazo ciemu ielejā” un “Svētki ledus pilī”, vācu Ziemassvētku dziesmu “Ak, eglīte, ak, eglīte”, skotu tautasdziesmu “Priecīgi Ziemassvētki”, pasaulē vienu no populārākajām populārās mūzikas Ziemassvēku dziesmām “Last Christmas”. Vairākas melodijas varēja iepazīt un baudīt klavierspēles un čella izpildījumā. Skanēja arī Amerikā populārās dziesmas “Let it snow”., “Sleigh Ride”, “Jingle Bell Rock” u.c.

Papildus muzikālajiem priekšnesumiem, skolēni iepazinās arī ar valstu daudzveidīgajām Ziemassvētku tradīcijām, raksturīgākajiem tēliem, paražām, ēdienu. Virtuālais ceļojums skolēnus aizveda uz Vāciju, Austriju, Lielbritāniju, Krieviju, Japānu, Čehiju, Ameriku un, protams, Latviju.


Koncertlekcija rosināja skolēnus padomāt, ar ko gan Ziemassvētki viņiem asociējas. Un kā izrādās asociācijas ir dažādas – ar brīvdienām, ar piparkūkām un kanēļa smaržu, ar došanos uz mežu pēc eglītes, sniegputeni, ar dāvanām, dāvināšanas prieku, eglītes un mājas rotāšanu, mandarīniem, filmu “Viens pats mājās”, protams, arī tradicionālajiem ēdieniem.


Vienlaikus svētku sajūtai un gūtajām pozitīvajām emocijām skolēni mācās salīdzināt dažādās tradīcijas, saskatīt kopīgo un atšķirīgo, rosina ieviest jaunas tradīcijas savā ģimenē. Vērojot daudzveidīgo kultūru, mācās novērtēt, cienīt un kopt savas ģimenes un tautas tradīcijas. Mācās svinēt svētkus.

7.c klases audzinātāja Ineta Dišlere

Senās spēles “Sēļu sētā”

Ir klāt mācību gada noslēgums. Ir paveikts liels darbs un esam pelnījuši atpūtu savu draugu un klasesbiedru lokā. Tik sen neesam kopā rotaļājušies, dziedājuši un priecājušies. Visi labā noskaņojumā, c

bottom of page