top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

Koncertlekcija "Lāčplēša dienā" 6.m klasē

Nedēļā, kad mēs svinam par Latvijas neatkarību kritušo karavīru piemiņas dienu, kultūrizglītojošās programmas "Latvijas Skolas soma" ietvaros 6.m klases skolēni vēroja koncertlekciju "Lāčplēša dienā". Pasākumu veidojuši pazīstami mūziķi: dziedātāja Rūta Dūduma-Ķirse, komponists Jānis Ķirsis un SIA “AUSS MEDIA”. Šis pasākums ir izglītojošs, muzikāls, vēsturisks stāsts. Tajā skolēni vēroja video fragmentus un klausījās dziesmas, no tādām vērtīgām kultūras pērlēm kā Zigmara Liepiņa rokopera “Lāčplēsis”, kino filmām "Rīgas sargi", "Baiga vasara", "Nameja gredzens", "Vella kalpi" un "Pūt, vējiņi!”, u.c. Video bija vērojami arī vērtīgi vēsturiski kino kadri un fotogrāfijas par Latvijas vēstures notikumiem un personībām, kas izcīnīja un nosargāja neatkarīgu Latvijas valsti.


Ikvienā svētku dienā mūzika piešķir īpašu noskaņu, sajūtas. Skolēni izteica vēlēšanos, kaut šo pasākumu varētu baudītu kā klātienes koncertu, bet arī attālināti iespējams caur mūziku uzklausīt stāstus par mūsu valsts vēsturi. Skolēni arī atzina, ka video vērošana un klausīšanās rada patīkamas sajūtas, dod lepnumu, ka esam daļiņa no latviešu tautas un kārtējo reizi atgādina – jūtamies laimīgi, ka dzīvojam Latvijā.


Skolēni, nostiprinot savas zināšanas, aizpildīja darba lapas un tagad labāk izprot valsts karoga tapšanas vēsturi, kara apbalvojumu daudzveidību un Lāčplēša dienas svinēšanas tradīcijas. Jaunajiem skatītājiem bija iespēja pārdomāt par Andreja Pumpura tautas teikās balstītā eposa “Lāčplēsis” galveno varoni, par Lāčplēsim piemitušo pārdabisko spēku un varonību. Šajā laikā skolēniem arī nepieciešams liels spēks. Spēks pārvarēt ikdienas grūtības, piespiest sevi izdarīt lietas, uz kurām grūti saņemties. Lai katru skatītāju šis muzikālais vēstījums un latviešu komponistu radītā patriotiskā mūzika iedvesmo uz varoņdarbiem!


6.m klases audzinātāja Antra Skutela

Senās spēles “Sēļu sētā”

Ir klāt mācību gada noslēgums. Ir paveikts liels darbs un esam pelnījuši atpūtu savu draugu un klasesbiedru lokā. Tik sen neesam kopā rotaļājušies, dziedājuši un priecājušies. Visi labā noskaņojumā, c

bottom of page