top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

Muzikāls stāsts par mūsu valsti - Latviju

2021.gada 17. novembrī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros Jēkabpils 2.vidusskolas 10.a klases skolēniem bija iespēja piedalīties koncertlekcijā “Atmodas dziesmas. Dziesmotā revolūcija” digitālā formātā. Patriotisma nedēļā, Latvijas valsts neatkarības proklamēšanas dienas priekšvakarā skolēni kļuva par Atmodas pasākumu dalībniekiem.


Pasākuma mērķis: Izkopt piederības apziņu Latvijas valstij un patriotismu, sajust nacionālās vienotības spēku.


Koncertlekcija “Atmodas dziesmas. Dziesmotā revolūcija” ir muzikāls stāsts par mūsu valsti-Latviju, par Latvijas vēstures notikumiem – Trešo atmodu, Dziesmoto revolūciju un Latvijas neatkarības atjaunošanu.


Lekcija paplašināja vēstures stundās iegūtās zināšanas.

Skanēja populārākās atmodas laika dziesmas. Koncertlekciju papildināja videomateriāli, unikāli kadri no arhīva.


Autori savos priekšnesumos parādīja, ka kultūra un mūzika ir cieši saistītas ar vēsturi.

Lekcijas valoda ir dzīva, emocionāla. Mūzika un dziesmas nodod klausītājiem Atmodas laiku patriotisko noskaņojumu, palīdz izbaudīt to, sajusties kā notikumu dalībniekiem.


Dziesmas, mūzika, kopīgi mērķi vieno cilvēkus, palīdz sajusties kā vienai tautai – Latvijas tautai.


Paldies projekta autoriem par mīlestību pret savu valsti, spēju pastāstīt par svarīgākajiem notikumiem nestandarta formā.


Īpašs paldies par darba lapām: lekciju satura jautājumiem un krustvārdu mīklu. Skolēniem bija iespēja ne tikai skatīties un klausīties, bet arī izteikt savu viedokli, pārbaudīt savas zināšanas.

 

Skolēnu atgriezeniskā saite par piedzīvoto pasākumā


"Klausoties šīs dziesmas, tās mani mudināja uz patriotiskām jūtām."


"Visas dziesmas man bija jaunas. Es uzzināju, ka 1988. gadā komponists Z. Liepiņš kopā ar dzejnieci M. Zālīti radīja rokoperu “Lāčplēsis.”


"Es varu secināt, ka tad, kad mēs visi apvienojamies, tad mums viss ir pa spēkam.

Mūzika spēj ikvienā dvēselē modināt patriotismu, lepnumu par savu dzimteni."


"Man patika tas, ka vēsturiskie fakti krustojās ar mūziku, kas dod iespēju vieglāk izprast informāciju."


"Koncertlekcijā uzzināju par dažādiem vēstures notikumiem Latvijā un to, ar kādu patriotismu cilvēki devās aizstāvēt savu Dzimteni. Uzzināju par cilvēkiem, kuriem var teikt paldies par brīvību; par grupas "Pērkons" koncertu. Koncerts notika Ogrē 1985.gadā. Visi dziedāja un dejoja. Par šo koncertu uzņemta J.Podnieka dokumentālā filma "Vai viegli būt jaunam". Es uzzināju, ka par dziesmas "Balāde par gulbi" izpildījumu grupai "Pērkons" aizliedza uzstāties. Jo PSRS laikā nedrīkstēja likt ziedus pie Brīvības pieminekļa, lietot sarkanbaltsarkano karogu, dziedāt daudzas dziesmas."


"Mammas paziņa piedalījās “Baltijas ceļa” organizētajā demonstrācijā."


"Es lepojos ar savu tautu, jo, pateicoties šiem notikumiem, varu dzīvot brīvā un neatkarīgā valstī."


"Mūzika- melodiska, ritmiska un ļoti patriotiska. Tās bija dziesmas ar drosmīgiem vārdiem, kuros atspoguļojās aicinājums būt brīviem."


10. a klases skolēni un klases audzinātāja

Žanna Vinogradova

Senās spēles “Sēļu sētā”

Ir klāt mācību gada noslēgums. Ir paveikts liels darbs un esam pelnījuši atpūtu savu draugu un klasesbiedru lokā. Tik sen neesam kopā rotaļājušies, dziedājuši un priecājušies. Visi labā noskaņojumā, c

bottom of page