top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

Mācību ekskursija Kinopilsētiņa Cinevilla (Slampes pagasts) – Ķemeru Nacionālais parks

29.aprīlī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 9.b klases skolēniem tika organizēta mācību ekskursija maršrutā Jēkabpils – Cinevilla (Slampes pagasts) – Ķemeru Nacionālais parks – Jēkabpils.


Programmas “Latvijas skolas soma” projekta mērķis ir nodrošināt katram izglītojamajam iespēju vismaz vienu reizi mācību semestra laikā apmeklēt norises, kas saistītas ar mācību un audzināšanas darba saturu un dod iespēju iepazīt Latviju mākslas un kultūras norisēs (skatuves mākslā, mūzikā, vizuālajā mākslā, literatūrā, dejā, arhitektūrā, dizainā un kino).


Ekskursijas pirmajā daļa tika apmeklēta kinopilsētiņa "Cinevilla", kas atrodas 15 kilometru attālumā no Tukuma, Slampes pagastā. Kinopilsētiņas apmeklējums atgādina iekāpšanu laika mašīnā – tajā paviesojoties, redzēsiet, kāda izskatījās Rīga pirms aptuveni 100 gadiem.


Cinevilla ir lielākais filmēšanas laukums Latvijā. Tā ir izbūvēta butaforisku celtņu kopa. Kinopilsēta Cinevilla ir vienīgā tik plaša mēroga brīvdabas kino ekspozīcija Baltijā. Tā ir kļuvusi par ievērojamu tūrisma objektu. 2010. gadā Cinevilla komplekss tika apvienots ar Rīgas Kinostudiju.


Tur ir baznīca, vēsturiskie tilti, tirgus laukums, ielas bruģis, Daugavmala ar kuģīšiem, tramvajs, militārā tehnika un citi rekvizīti, kas ļauj ielūkoties kinofilmu tapšanas aizkulisēs. Kinopilsētiņā tika uzņemtas filmas "Rīgas sargi", "Rūdolfa mantojums", "Sapņu komanda1935" un citas Latvijas un ārzemju kinofilmas.


Dzelzceļš ir viens no Kinopilsētas interesantākajiem objektiem, jo šī dekorāciju daļa veidota no autentiska dzelzceļa aprīkojuma. Sadarbībā ar VAS „Latvijas Dzelzceļš" Kinopilsētā ir uzstādītas īstas sliedes, pārmijas un vēsturiski dzelzceļa vagoni. Gluži tāpat kā citi Kinopilsētas objekti, arī dzelzceļš veidots ar vēsturisku precizitāti, ievērojot, piemēram, attiecīgajam laikam raksturīgo sliežu platumu jeb, tā saukto Krievijas platumu. Arī lokomotīve ir leģendārs objekts, jo to bija paredzēts sagriezt un pārkausēt, taču ar VAS „Latvijas Dzelzceļš" gādību tā nonāca uz Kinopilsētas dzelzceļa sliedēm. Tā kā lokomotīve ir 140 tonnas smaga, tad tās transportēšanai uz Kinopilsētu tika organizēts īpašs transports no Somijas.


Ekskursijas otrajā daļa tika apmeklēta Lielā Ķemeru tīreļa taka kas ir populārākais apskates objekts Ķemeru Nacionālajā parkā, kur var iepazīt augsto purvu un tā iemītniekus. Takas laipa aizvedīs sūnu, purva priedīšu, akaču, tumšu ezeriņu un vaivariņu smaržas valstībā. Uzmanīgi ieskatoties, var ieraudzīt gan kukaiņēdāju augu – raseni, gan dažādus putnus – purva tilbīti, balto cielavu, koku čipsti un tālumā saklausīt dzērves. Īsāku pastaigu cienītāji var doties pa laipas mazo loku (~1,4 kilometri), savukārt tiem, kas izvēlēsies doties pa lielo loku (~3,4 kilometri), lielākā balva būs skatu platforma, no kuras paveras brīnišķīgs skats uz purva ainavu mazliet no augšas.


Skolēniem pēc mācību ekskursijas tika piedāvāts atbildēt uz dažiem anketas jautājumiem par ekskursijā redzēto. Kas ekskursijas laikā visvairāk patika, kas palika atmiņā, ko jaunu uzzināji, komentāri un jautājumi, kopējais iespaids par mācību ekskursiju.


Dažas no skolēnu atbildēm:

· Ekskursija Cinevilla bija interesanta. Gids mums pastāstīja par katra paviljona vēsturi, un kādas filmu tur nofilmēja. Ekskursijas beigās bija iespēja nofilmēts savu mini filmu un vēlreiz apskatīt teritoriju. Otrajā ekskursijas daļā mēs aplūkojam purvu un nogājām 5km maršrutu


· Ekskursijā man patika viss, īpaši Cinevillas teritorijā, bija ļoti interesanti klausīties gidu, kas un kā notika filmēšanas laikā, šajā pilsētiņā bija skaistas vietas, daudz objektu fotografēšanai. Tāpat bija arī purvā, bija ļoti skaisti, taciņa bija brīvā dabā, uz torņa bija vēss, paskatīties uz mūsu dabas ainavu, kopumā viss patika.


· Ekskursija man ļoti patika. Redzēju, kā Latvijā tapa filmas. Visas ēku dekorācijas bija izgatavotas no putupolistirola, es biju pārsteigts. Redzēja katra varoņu apģērbu. Izstaigājām arī purvu ar nosaukumu "Lielais ceļš cauri Lielajam Ķemeru purvam".


· Man ļoti patika ekskursija Ķemeru nacionāla parkā un Cinevillā. Filmu pilsētiņā mēs piedalījāmies aktieru lomās. Parkā izgājām 5 km taku, kur blakus bija purvs. Bija ļoti interesanti un aizraujoši.

Man ļoti patika šī ekskursija. Cinevilla bija ļoti jauki un interesanti uzzināt par filmām kuras tur filmējās. Patika arī Ķemeru nacionālais parks, bija ļoti skaists mežs un ļoti liela teritorijā ar purvu un to visu varēja redzēt no neliela skatu torņa.


· Man ļoti patika mācību ekskursija. Pirmkārt, tā bija pirmā ekskursija trīs gadu laikā, otrkārt, priekš apskatīšanas un fotografēšanas bija daudz interesantu vietu un skaistu eksponātu, lokāciju. Šo ekskursiju atcerēšos vēl ilgi, jo šādā sastāvā mēs braucām pēdējo reizi!


· Piektdien 29.04. mūsu klasei notika ekskursija uz kino pilsētiņu “Cinevilla”. Brauciens uz šo vietu bija lieliska iespēja pastaigāties pa veselu pilsētiņu ar interesantām dekorācijām, lokācijām, un apskatīt dažādus eksponātus, piemēram, vecus vilcienus. Neaizmirstamākais moments bija tad, kad mūs iepazīstināja ar to, kā notiek filmēšanas – es un mani klases biedri paši pabijām aktieri un piedalījāmies sava kino filmēšanās.


Tajā dienā mums paveicās, jo laiks ārā bija labs. Mums arī izdevās apmeklēt Ķemeru Nacionālo parku, kas atrodas netālu no Jūrmalas. Pastaigāties mēs visi nolēmām pa garo taku, kura ir 3,4 km, jo tajā atradījās skatu tornis. Uz torņa visi kopā nedaudz atpūšamies, novērojot Lielā Ķemeru tīreļa skaistas ainavas.


Diemžēl šī ekskursija bija pēdējais tāds brauciens, kad es un mani klases biedri braucām tādā sastāvā, taču droši varu pateikt, ka tā viennozīmīgi izdevās. Pat braucot autobusā bija ļoti jautri pavadīt laiku ar savu klasi!


Kopā ar skolēniem

klases audzinātājs Andris Lazdiņš

Senās spēles “Sēļu sētā”

Ir klāt mācību gada noslēgums. Ir paveikts liels darbs un esam pelnījuši atpūtu savu draugu un klasesbiedru lokā. Tik sen neesam kopā rotaļājušies, dziedājuši un priecājušies. Visi labā noskaņojumā, c

bottom of page