top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

Nodarbības Preiļu novada Vēstures un lietišķās mākslas muzejā

2022.gada 26. maijā Jēkabpils 2. vidusskolas 4. a klases skolēniem bija iespēja apmeklēt divas nodarbības ar izglītojošo programmu "Ainava platleņķī" un izglītojošu programmu "Linu pogaļa stāsta". Nodarbības notika Preiļu novada Vēstures un lietišķās mākslas muzejā.


Izglītojošās programmas "Linu pogaļa stāsta" mērķis bija iepazīstināt skolēnus ar Preiļu Vēstures un lietišķas mākslas muzeja krājuma kolekciju vēstījumu – no amatniecības pamatvērtībām līdz lietišķās mākslas daiļdarbiem, sniedzot zināšanas par linkopību, linu pārstrādes produktu dažādību un izmantošanu.


Skolēnus iepazīstināja ar muzeja krājumā saglabāto linu apstrādes darbarīku kolekciju un plašo tekstilmateriālu kolekciju (linu izstrādājumi) no pūra tīnes. Nodarbības praktisko darbu daļā bērniem bija iespēja apskatīt linus, salīdzināt dažādas pogaļas: kokvilnas, magoņu, linu, izveidot diega paraugu no linu stiebra. Katram skolēnam bija iespēja pašam izgatavot linu rotas „Pogaļa”. Skolēni arī pagaršoja rupjmaizi ar linu eļļu. Bērniem bija ļoti interesanti, ka linu eļļai ir savādāka garša.

Izglītojošās programmas "Ainava platleņķī" mērķis bija iepazīstināt skolēnus ar konkursa izstādes “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā” tapšanas vēsturi, informēt par iesaistītajām personībām.


Skolēni uzzināja par daudziem Latvijas māksliniekiem, apmeklēja un apskatīja mākslas darbus izstādē. Pēc izstādes apskatīšanas un pēc muzeja darbinieka stāstījuma skolēniem vajadzēja patstāvīgi izpildīt uzdevumus darba lapās. Lai izpildītu uzdevumus, vajadzēja izmantot planšetes, kur bija doti mākslas darbu fragmenti, un skolēniem vajadzēja meklēt izstādē atbilstošas gleznas.

Pirms nodarbības skolēni sociālās zinībās, latviešu valodas stundās runāja par tautas tradīcijām Latvijā. Vizuālajā mākslā mēs runājam par Latvijas gleznotājiem, skatījāmies gleznu reprodukcijas. Skolēni mācījās zīmēt ainavu un stāstīt par saviem darbiem. Datorikā skolēni meklēja informāciju par Latvijas gleznotājiem, gleznu fotogrāfijas. Dizaina un tehnoloģijas stundās skolēni tamborēja ar dažādu veidu dzijām.


Pēc ekskursijas mēs parunājām ar skolēniem par to, kas viņiem patika šajās programmās, ko viņi uzzināja jaunu. Pēc nodarbībām skolēni uzrakstīja atsauksmes par ekskursiju, kurās pastāstīja, kas viņiem patika visvairāk, ko jaunu viņi uzzināja.

Tāda veida nodarbības palīdz bērniem uzzināt jaunus interesantus faktus.


Skolotāja Tatjana Karnauhova

Senās spēles “Sēļu sētā”

Ir klāt mācību gada noslēgums. Ir paveikts liels darbs un esam pelnījuši atpūtu savu draugu un klasesbiedru lokā. Tik sen neesam kopā rotaļājušies, dziedājuši un priecājušies. Visi labā noskaņojumā, c

bottom of page