top of page
  • Writer's pictureJēkabpils 2. vidusskola

Zinātnes, mākslas un kultūras kruspunktos

Kino specefekti - izklausās interesanti, vai ne!? Mēs, Jēkabpils 2. vidusskolas 1. i un 2. c klases skolēni, “Latvijas skolas soma” programmas ietvaros varējām ielūkoties kino un teātra tapšanas aizkulisēs un uzzināt: kā top sniegs, kā gatavo mākslīgās asinis, kā rodas sprādzieni. Iejutāmies kaskadieru lomā un izjutām uguns spēku uz savas delnas. Pasākuma laikā uzzinājām arī to, kā, izmantojot mājsaimniecībā pieejamās vielas, varam veikt eksperimentus mājas apstākļos. Šī noteikti bija aizraujoša nodarbība, kura atmiņā paliks ikvienam mazajam skatītājam.


Tikpat aizraujošs zinātnes, mākslas un kultūras apvienojums mūs sagaidīja Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kur ne tikai iepazinām senču arhitektūru, mākslu un kultūru, bet arī iejutāmies ganu lomā, izspēlējot senās ganu spēles. Tas bija viens liels un aizraujošs ceļojums pagātnē. Uzzinājām, ka: gaismas vietā tika izmantoti skaliņi; vienā gultā varēja sagulēt līdz pat četriem mājas iedzīvotājiem; mēbeļu ražošanā izmantoja gan koka dēļus, gan zarus, gan arī saknes; pusdienošana notika no viena kopīga trauka, izmantojot katram savu koka karoti; jaunās meitas pie vīra varēja tikt tikai tad, ja bija piepildījušas savu pūra lādi ar dāžadiem adījumiem, izšuvumiem un citiem rokdarbiem; un daudz ko citu par cilvēku dzīvi 17. – 19. gadsimtā.


Paldies programmas “Latvijas skolas soma” organizatoriem par iespēju iepazīt Latviju no dažādiem skatu punktiem. Paldies Jēkabpils novadam par finansiālu atbalsta sniegšanu, lai varam iepazīt arī tālākus Latvijas novadus un pilsētas. Paldies vecākiem, kuri mūs atbalstīja.

Klašu audzinātājas: Biruta Sprindža un Anda Jurgeviča

Senās spēles “Sēļu sētā”

Ir klāt mācību gada noslēgums. Ir paveikts liels darbs un esam pelnījuši atpūtu savu draugu un klasesbiedru lokā. Tik sen neesam kopā rotaļājušies, dziedājuši un priecājušies. Visi labā noskaņojumā, c

bottom of page